Zdravlje i sigurnost na radu

Važnost zaštite na radu

Osigurati zdrava i sigurna radna mjesta za svoje zaposlenike, dobavljače i ostale koji rade ili borave unutar proizvodnih pogona postupcima koji sprečavaju nezgode i unapređuju zdravlje najveći su prioriteti poslovanja u cementnoj industriji. Podrazumijevaju planiranje i upravljanje proizvodnim postupcima u svrhu sprečavanja ozljeda, profesionalnih bolesti i nezgoda sukladno zakonskoj regulativi i dobrim praksama. Sve aktivnosti temelje se na prevenciji i na procjeni rizika u cilju ranog eliminiranja uzroka potencijalnih nezgoda.

U tu svrhu potrebno je pratiti, mjeriti i provjeravati pokazatelje zaštite zdravlja i sigurnosti te izvještavati o njihovom kontinuiranom poboljšanju. Pokazatelji su:

a) broj ozljeda na radu,
b) stopa bolovanja,
c) broj izgubljenih dana usljed ozljeda na radu,
d) ulaganja u zaštitu na radu.

Većina nesretnih slučajeva sa smrtnim ishodom u našoj industriji događa se u vožnji, a 70 posto svih smrtnih slučajeva vezano je uz aktivnosti izvođača. Pojačana suradnja među tvrtkama u našoj industriji na inicijativama vezanim uz sigurnost u vožnji i sigurnost izvođača koje će se pozabaviti uzrocima nesreća sa smrtnim ishodom potrebna kako bismo spriječili nove smrtne slučajeve.

Dokument Inicijative cementne industrije za održivi razvoj (CSI) pod naslovom „Preporučene dobre prakse za sigurnost u vožnji“ daje pregled praksi za vozače, njihove voditelje i izvođače u transportu. Dokument sa sličnim naslovom, „Preporučene dobre prakse za sigurnost izvođača“, daje pregled sigurnosnih praksi za izvođače i podizvođače.